Τα βαθύμετρα (έτσι για να μην ξεχνάμε)

Βαθύμετρα.
Στα μέσα της δεκαετίας του '70 υπήρχαν διάφορα βαθύμετρα αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ακόμα τα DC, έτσι έπρεπε στις καταδύσεις μας να χρησιμοποιούμε ρολόι για να ελέγχουμε τον χρόνο κατάδυσης, βαθύμετρο για να ελέγχουμε το βάθος, καταδυτικό πίνακα για να ξέρουμε αν έπρεπε να κάνουμε στάσεις αποσυμπίεσης και σε ποιο βάθος. Ο συνδυασμός όλων αυτών όπως θα διαπιστώσετε πιο κάτω απαιτούσαν γνώση και πειθαρχεία για ασφαλείς καταδύσεις.


Βαθύμετρο: Boyle-Mariotte

Είναι απλό φτηνό (κόστιζε εκείνη την εποχή μερικά μόνο σημερινά Ευρώ) και λειτουργεί με τους κανόνες της φυσικής, εξ ου και η ονομασία του "Βαθύμετρο Boyle-Mariotte". 
Το βαθύμετρο δείχνει με πολύ μεγάλη ακρίβεια ανεξάρτητα από την βαρομετρική πίεση της ατμόσφαιρας και δεν έχει μηχανικά, ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά μέρη, έτσι μπαίνει στην κατηγορία του πιο ασφαλούς βαθύμετρου. Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταδύσεις σε μεγάλο υψόμετρο χωρίς καμία ρύθμιση και μας δείχνει πάντα το πραγματικό βάθος.

Ως γνωστόν, σε μεγάλο υψόμετρο το βάθος των στάσεων αποσυμπίεσης είναι μικρότερο ανάλογα με το υψόμετρο, έτσι λοιπόν πρέπει να υπολογίσουμε το αντίστοιχο βάθος των εκάστοτε στάσεων αποσυμπίεσης π.χ. στα 6m και στα 3m   χρησιμοποιώντας τον εξής μαθηματικό τύπο ανάλογα με το  υψόμετρο που βρισκόμαστε.
 
Παράδειγμα: σε υψόμετρο 2000m, γνωρίζουμε ότι η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται κατά 0,01bar ανά 100m υψόμετρο, επομένως η βαρομετρική πίεση στα 2000m έχει ως εξής:
 
                                              2000m x 0,01bar
Βαρ. πίεση (2000m) = 1bar - ( -------------------------- )   
                                                      100m
 
Βαρ. πίεση (2000m) = 1bar - 0,2bar = 0,8bar
 
                 bλ
 Βαπ. = ----------- Χ Βπιν.               Bαπ. = Βάθος αποσυμπίεσης
                 bθ                                  Βπιν. = Προβλεπόμ. βάθος πίν. (3 ή 6m)
                                                        bλ.   = Βαρομετρική πίεση  (Λίμνη)
                0,8bar                              bΘ.  = Βαρομετρική πίεση  (Θάλασσα)
  Βαπ. = --------- Χ 6m = 4,8m
                1bar
 
               0,8bar 
  Βαπ. = --------- Χ 3m = 2,4m
                1bar 

Περισσότερα για κατάδυση σε μεγάλο υψόμετρο δείτε εδώ
 
 Βαθύμετρο κλειστού συστήματος:
    
Είναι
κατάλληλο για καταδύσεις στη θάλασσα και σε λίμνες που βρίσκονται σε μέγιστο υψόμετρο 250m.
Δεν είναι κατάλληλο για μεγαλύτερο υψόμετρο από 250m, διότι λόγω του ότι είναι κλειστού συστήματος η ένδειξη αρχίζει στην επιφάνεια της θάλασσας στα 0m τα οποία αντιστοιχούν με 1bar ατμοσφαιρική πίεση.
Στο παράδειγμα μας όμως σε υψόμετρο 2000m η ατμοσφαιρική πίεση είναι 0,8bar, με αποτέλεσμα το βαθύμετρο μας σε βάθος 2m θα δείχνει 0m, επομένως έχουμε λανθασμένη ένδειξη σε όλα τα βάθη. Εκτός αυτού στο βαθύμετρο κλειστού συστήματος δεν έχουμε δυνατότητα ρύθμισης  διακύμανσης της βαρομετρικής πίεσης της ατμόσφαιρας η οποία όπως γνωρίζουμε κυμαίνεται μεταξύ 980 και 1030 mbar (κανονική 1013,25mbar).  
 
 Βαθύμετρο με ρύθμιση της βαρομετρικής πίεσης:

Πριν από κάθε βουτιά ρυθμίζουμε τον δείκτη που μας δείχνει το βάθος στο "0" περιστρέφοντας την επάνω επιφάνεια του βαθύμετρου δεξιά ή αριστερά ανάλογα με την βαρομετρική πίεση, έτσι με την ρύθμιση συνυπολογίζει (μετράει) με ακρίβεια την ατμ. πίεση στο ύψος της θάλασσας ή στο εκάστοτε ύψος της λίμνης που βρισκόμαστε. Έτσι λοιπόν με αυτό τον τρόπο ρυθμίζουμε τις όποιες διακυμάνσεις της  βαρομετρικής πίεσης της ατμόσφαιρας και μπορούμε με ασφάλεια να το χρησιμοποιήσουμε σε οποιοδήποτε υψόμετρο.
 
Παρατήρηση:
Οι διακυμάνσεις της ατμ. πίεσης, (χαμηλό-υψηλό βαρομετρικό), κυμαίνεται από 980mbar έως 1030mbar (κανονικό 1013,25mbar), για τους υπολογισμούς μας
οι διακυμάνσεις της ατμ. πίεσης είναι αμελητέο μέγεθος, γι' αυτό υπολογίζουμε με 1bar.
 
Χρήστος Ευθυμίου 0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου