Κατάδυση κάτω από τον πάγο.

Κατάδυση κάτω από τον πάγο.

Θα σας ταξιδέψω για λίγο πίσω στο παρελθόν και θα μοιραστώ μαζί σας μερικές φωτογραφίες μιας κατάδυσης κάτω από πάγο που κάναμε με φίλους σε ένα πλημμυρισμένο λατομείο εξόρυξης πέτρας στο μικρό χωριό Oberkleen που βρίσκεται 70km βόρια της Φρανκφούρτης.

Οι καταδύσεις κάτω από τον πάγο είναι μια ειδική μορφή κατάδυσης και απαιτεί μεγάλη εμπειρία, αρκετή γνώση, πειθαρχεία, τήρηση  των κανόνων ασφαλείας και  επιπλέον σωστή και καλή προετοιμασία, διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλή χαμηλές θερμοκρασίες έξω και μέσα στο νερό, πριν και μετά την κατάδυση.

Οι λίμνες στην κεντρική και βόρια Ευρώπη την περίοδο του χειμώνα, κυρίως Ιανουάριο και Φεβρουάριο παγώνουν για μεγάλο χρονικό διάσημα.

Το πάχος του πάγου στην επιφάνεια αγγίζει πολλές φορές 10-20cm ή και παραπάνω, ανάλογα βέβαια  με την περιβαλλοντική θερμοκρασία που μπορεί να είναι -10°C, -15°C. Η θερμοκρασία του νερού κάτω από τον πάγο είναι από +2°C και μέχρι +6°C περίπου.Είναι Κυριακή 04.02.1979, το θερμόμετρο έδειχνε -12°C, το πάχος του πάγου περίπου 20cm, υπεραρκετό να περπατάμε πάνω στο πάγο για τις απαραίτητες προετοιμασίες όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Αυτή η κατάδυση ήταν μια από πολλές που είχαμε πραγματοποιήσει κάτω από τον πάγο και κάθε χρόνο το επαναλαμβάναμε 3-4 φορές όταν οι θερμοκρασία ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στους μείον βαθμούς Κελσίου και οι λίμνες ήταν παγωμένες.   

Η καταγραφή στο Log book μου θυμίζει το βάθος που ήταν -13m και ο χρόνος κατάδυσης ήταν 15min.

 Το ζεύγος Ευθυμίου!

Προετοιμασίες: 

 

 

Στεγανή......το 1979!! Μετά από αρκετές καταδύσεις κάτω από πάγο με στολή υγρού τύπου 7mm, ήταν η πρώτη μου κατάδυση με στεγανή, κάποιοι όμως βούτηξαν με στολές υγρού τύπου. Έτσι εξηγείται και ο σχετικά μικρός χρόνος κατάδυσης 15min.